Ne putem imagina lumea actuala fara asigurari? Oare chiar avem absoluta nevoie de ele intr-un context economic atat de dinamic? Pot fi ele inlocuite de alte concepte mai moderne?
Iata cateva intrebari simple si generale, la care raspunsurile nu par usor de gasit.
Pentru inceput, putem pleca de la cateva date statistice oficiale si ne aplecam atentia a doi indicatori care arata nivelul de dezvoltare a pietelor: gradul de penetrare a asigurarilor in PIB care este un indicator calculat ca raportul dintre volumul de prime brute subscrise si produsul intern brut dintr-o tara si densitatea asigurarilor care se calculeaza ca raportul dintre volumul de prime brute subscrise si numarul de locuitori si arata cat cheltuieste, in medie, locuitorul unei tari pentru produse de asigurare.
Dupa cum ne asteptam, diferentele sunt destul de mari de la o tara la alta, din motive ce tin de o multitudine de cauze, de la vechimea si traditia asigurarilor pana la nivelul de trai si salariul mediu inregistrat in tara respectiva.
Astfel, pentru primul indicator – gradul de penetrare al asigurarilor in PIB – valorile se incadreaza intre o valoare de 1,2% in Romania si 11% in Franta, trecand prin Germania cu 6,2%, dar uitandu-ne si la vecinii nostri fosti colegi de suferinta – Cehia, Ungaria, Polonia – care au cifre relativ apropiate, undeva intre 2,5% si 3%. Ce concluzie tragem? Ca in toate tarile cu care vrem sa ne comparam – vecini de granita sau de continent – se cheltuie miliarde bune de euro pentru protectia oferita prin intermediul asigurarilor. O fi bine, o fi rau?
Sa ne uitam si peste cel de-al doilea indicator – densitatea asigurarilor – care ne ofera, la randul lui, suprize in ceea ce priveste clasamentul tarilor din jurul Romaniei. Daca un roman cheltuie, in medie, in jur de 110 Euro/an pentru primele de asigurare, francezul ajunge la aproape 4000 Euro/an, neamtul la 2433 Euro/an, iar austriacul la putin peste 2000 Euro/an. Mult mai aproape de noi se afla, dupa cum era de asteptat, ungurii, polonezii si cehii, cu cifre cuprinse intre 300 si 522 Euro/an.
Dar ce mai putem gasi in spatele unor cifre seci? Pai sa ne gandim si la alte posibile avantaje. Ce alte beneficii rezulta si care sunt parghiile faptului ca suntem asigurati? Linistea sufleteasca si somnul mai lin ar putea fi printre avantaje pentru ca clientii nu au grija posibilelor implicatii financiare in cazul intamplarii riscului asigurat.
Posibilitatea de a putea investi mai mult in business-ul propriu pentru ca nu trebuie sa pui bani deoparte ca rezerva pentru momentul cand da necazul peste tine. O viata de familie mai putin complicata pentru ca dispar grijile pe care le-ai avea daca ar trebui sa imprumuti sume mari de bani ca sa repari un prejudiciu nedorit si neprevazut.
O gramada de motive, unele cuantificabile, altele care fac traiul cotidian mai usor, care duc in aceeasi directie: viata fara asigurari ar avea o culoare incerta.