Publicat martie 26, 2020

Ce ne-am face fara asigurari?

Proasigurari - Ce ne-am face fara asigurari

Ne putem imagina lumea actuala fara asigurari? Oare chiar avem absoluta nevoie de ele intr-un context economic atat de dinamic? Pot fi ele inlocuite de alte concepte mai moderne?

Iata cateva intrebari simple si generale, la care raspunsurile nu par usor de gasit.

Pentru inceput, putem pleca de la cateva date statistice oficiale si ne aplecam atentia a doi indicatori care arata nivelul de dezvoltare a pietelor: gradul de penetrare a asigurarilor in PIB care este un indicator calculat ca raportul dintre volumul de prime brute subscrise si produsul intern brut dintr-o tara si densitatea asigurarilor care se calculeaza ca raportul dintre volumul de prime brute subscrise si numarul de locuitori si arata cat cheltuieste, in medie, locuitorul unei tari pentru produse de asigurare.

Dupa cum ne asteptam, diferentele sunt destul de mari de la o tara la alta, din motive ce tin de o multitudine de cauze, de la vechimea si traditia asigurarilor pana la nivelul de trai si salariul mediu inregistrat in tara respectiva.

Astfel, pentru primul indicator – gradul de penetrare al asigurarilor in PIB – valorile se incadreaza intre o valoare de 1,2% in Romania si 11% in Franta, trecand prin Germania cu 6,2%, dar uitandu-ne si la vecinii nostri fosti colegi de suferinta – Cehia, Ungaria, Polonia –  care au cifre relativ apropiate, undeva intre 2,5% si 3%. Ce concluzie tragem? Ca in toate tarile cu care vrem sa ne comparam – vecini de granita sau de continent – se cheltuie miliarde bune de euro pentru protectia oferita prin intermediul asigurarilor. O fi bine, o fi rau?

Sa ne uitam si peste cel de-al doilea indicator – densitatea asigurarilor – care ne ofera, la randul lui, suprize in ceea ce priveste clasamentul tarilor din jurul Romaniei. Daca un roman cheltuie, in medie, in jur de 110 Euro/an pentru primele de asigurare, francezul ajunge la aproape 4000 Euro/an, neamtul la 2433 Euro/an, iar austriacul la putin peste 2000 Euro/an. Mult mai aproape de noi se afla, dupa cum era de asteptat, ungurii, polonezii si cehii, cu cifre cuprinse intre 300 si 522 Euro/an.

Dar ce mai putem gasi in spatele unor cifre seci? Pai sa ne gandim si la alte posibile avantaje. Ce alte beneficii rezulta si care sunt parghiile faptului ca suntem asigurati? Linistea sufleteasca si somnul mai lin ar putea fi printre avantaje pentru ca clientii nu au grija posibilelor implicatii financiare in cazul intamplarii riscului asigurat.

Posibilitatea de a putea investi mai mult in business-ul propriu pentru ca nu trebuie sa pui bani deoparte ca rezerva pentru momentul cand da necazul peste tine. O viata de familie mai putin complicata pentru ca dispar grijile pe care le-ai avea daca ar trebui sa imprumuti sume mari de bani ca sa repari un prejudiciu nedorit si neprevazut.

O gramada de motive, unele cuantificabile, altele care fac traiul cotidian mai usor, care duc in aceeasi directie: viata fara asigurari ar avea o culoare incerta.

Alte articole

Piata de asigurari auto

Piata de asigurari auto

Asigurarile auto reprezinta cel mai important produs pe piata de asigurari, atat pentru asiguratorii din Romania, cat si pentru cei din Europa Centrala si de Est (ECE), atingand o cota de 57%, respectiv 53% din primele brute subscrise

citește mai mult
Impactul COVID-19 in industria asigurarilor

Impactul COVID-19 in industria asigurarilor

Un exemplu de masura exceptionala adoptata de cei mai multi asiguratori: constatarea daunelor auto poate fi efectuata in baza fotografiilor transmise de catre clienti, fara a fi necesara deplasarea la un centru de constatare

citește mai mult
De ce avem nevoie de asigurari?

De ce avem nevoie de asigurari?

Sunt multe motive pentru a avea o polita de asigurare, dar principalul este ca ne dorim sa avem liniste si siguranta in cazul in care se iveste un eveniment neprevazut. In ziua de azi, riscurile sunt din ce in ce mai mari, cum de altfel sunt si costurile in cazul unui eveniment nedorit, indiferent ca vorbim de riscurile precum accidentele, calamitatile...

citește mai mult
Istoricul asigurarilor

Istoricul asigurarilor

Pentru ca unii dintre noi iubesc povestile, acesta este un scurt istoric al asigurarilor. Industria asigurarilor, asa cum o cunoastem azi, a inceput la Londra, dupa ce uriasul incendiu a distrus capitala Angliei in noaptea de 2 septembrie 1666. Majoritatea cladirilor erau construite din lemn cu acoperis din paie. Focul a durat 5 zile si pentru ca nu exista...

citește mai mult