Intrebari

Intrebari 

Intrebari frecvente

Am incercat sa raspundem aici la cele mai frecvente intrebari despre asigurari si daune.

Daca ai o alta intrebare sau nelamurire, da-ne un mesaj si iti vom raspunde cat putem de repede. 

Intrebari generale

De ce ne protejam si ce este asigurarea?

Ne protejam impotriva riscului. Riscul este posibilitatea ca ceva rau sa se intample. Paguba apare atunci cand riscul aparut te lasa mai sarac decat erai inainte de aparitia lui.

Asigurarea este serviciul care te protejeaza impotriva pagubei.

Cum functioneaza asigurarea?

Pentru ca ‘’ceva’’ sa fie asigurabil trebuie sa poata fi ‘’inlocuibil’’, iar paguba sa poata fi posibila, dar nu sigura.

Acel „ceva’” se poate transfera in diferite categorii de riscuri asigurate: ciocniri, loviri, izbiri, furt, catastrofe naturale, etc.

Daca vei contacta compania de asigurari sa vezi daca riscul dorit de tine este asigurabil sau nu, te vor asalta cu tot felul de intrebari: „cand ai inceput sa conduci?”, „ai avut alte accidente pana acum?”, „esti casatorit(a)?”, „care e adresa locuintei pe care vrei sa o asiguri?”, etc.

Cum completez un constat amiabil?

Daca esti pus in situatia sa completezi un constat amiabil si ti se pare limba straina, gasesti traducerea aici.

Ce fac daca am nevoie de asistenta rutiera?

Daca ai ramas cu masina imobilizata si ai nevoie de asistenta rutiera suna aici.

Asigurari RCA

Pe ce perioada pot incheia polita RCA?

Polita RCA se poate incheia pe o perioada de la minimumo luna pana la maximum 12 luni, dar multiplu de o luna.

Ce riscuri acopera polita RCA?

Polita RCA acoperă daunele provocate de un accident produs prin intermediul unui vehicul asigurat RCA, către o parte terță, pentru daunele materiale şi/sau decesul ori vătămările corporale, inclusiv daunele morale, suferite de terța parte în acel accident.

Ce reprezinta decontarea directa in cazul politei RCA?

Decontarea directă este un serviciu suplimentar prevăzut de polita RCA, care va fi taxat suplimentar, în baza căruia în caz de daună provocată din vina unui terț vă puteți adresa propriului asigurător RCA, urmând ca acesta să întreprindă demersurile necesare avizării, constatării și despăgubirii daunei respective.

Pot sa am mai multe polite RCA in acelasi timp pentru acelasi autovehicul?

Da, dar cuantumul total al despăgubirii este unic, iar despăgubirea este plătită în părți egale de toți asigurătorii RCA.

Ce este sistemul bonus-malus?

Sistemul bonus-malus influențează prima de asigurare în funcție de daunalitatea înregistrată în perioada de referință. În situaţia în care în perioada de referință nu au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA veți beneficia de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare.

În situația în care în perioada de referință au fost înregistrate daune plătite, la reînnoirea poliței RCA veți fi penalizat prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare. Malusul se aplică la reînnoirea poliţei de asigurare în anul următor celui în care au fost plătite daune pe baza poliței RCA

Ce fac in caz de accident?

În cazul unui accident fără vătămări corporale și/sau deces, în care au fost implicate doar două vehicule, există două posibilități de gestionare a evenimentului:

• completarea de către persoanele implicate în accident a formularului de constatare amiabilă sau

• prezentarea la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul minor în termen de maxim 24 de ore de la producerea accidentului.

În cazul accidentelor soldate cu vătămări corporale și/sau deces, apelaţi imediat serviciul de urgenţă 112 şi nu modificaţi poziţia vehiculelor.

Unde imi pot repara auto avariat in urma unui accident in care in nu a fost vina mea?

In orice unitate service de specialitate autorizata potrivit legii, lista unităților autorizate putand fi consultata pe site-ul RAR (Registrul Auto Roman)

Pot beneficia de auto de inlocuire pe perioada in care am autovehiculul meu la reparat?

Da, dar numarul de zile acoperit de polita RCA se calculeaza dupa formula: numar ore manopera din devizul de reparatie impartit la 4.

Ce fac daca m-a lovit un autoturism inmatriculat in alta tara?

Daca te-a lovit un autovehicul cu numar de inmatriculare strain, afli ce ai de facut aici.

Unde verific daca un un autovehicul detine o asigurare de raspundere civila?

Daca vrei sau ai nevoie sa verifici daca un autovehicul detine o asigurare de raspundere civila da click aici.

Asigurari casco

Ce riscuri acopera polita Casco?

Cele mai uzuale riscuri acoperite de polita Casco sunt: ciocniri, loviri, izbiri, caderile de corpuri, fenomenele atmosferice (furtuni, fulgere, inundatie, incediu, alunecari de teren, etc), precum si furtul (partial sau total) pentru autovehiculul tau.

Daca am polita Casco mai am nevoie si de polita RCA?

Da, polita RCA este obligatorie conform legii si acopera daunele produse tertilor, in timp ce polita Casco acopera pagubele produse autovehiculului propriu.

Asigurari de calatorie

De ce am nevoie de o asigurare de calatorie?

Pentru ca oferă protecție pentru orice fel de deplasare în străinătate, în scop turistic sau pentru a studia, a munci, a participa la diferite competiții sportive sau la orice altă activitate.

Ce riscuri acopera asigurarea de calatorie?

Accidente, îmbolnăvire, pierderea zborului, anularea călătoriei, pierderea bagajului sau a actelor (acte de identitate, carduri bancare etc.), furt, evacuarea de urgență, repatrierea ș.a.

Important: această asigurare acoperă doar probleme medicale care au apărut în timpul călătoriei!

Daca am card european de sanatate mai am nevoie de asigurare de calatorie?

Diferentele dintre cardul european de sanatate si polita de asigurare de calatorie pot fi aflate din ghidul de asigurare de calatorie, pagina 11, sau apasand aici.

Asigurari de locuinte

E obligatoriu sa imi asigur locuinta?

Da, conform legii pentru construcţiile cu destinaţia de locuinţă este obligatorie asigurarea acestora împotriva dezastrelor naturale. Polița de asigurare obligatorie a locuinței este numită și PAD (poliță de asigurare a dezastrelor). Toți proprietarii de locuinţe au obligaţia de a încheia PAD.

Ce patesc daca nu imi asigur locuinta impotriva dezastrelor naturale?

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Cat costa asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale?

In functie de tipul cladirii in care locuiesc, astfel:

  • Tip A – construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic; suma asigurata este de 20 000 Euro, iar prima de asigurare 20 Euro/an.
  • Tip B – construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic; suma asigurata este de 10 000 Euro, iar prima de asigurare 10 Euro/an.
Care sunt riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie a locuintei?

Cutremurele de pământ, alunecările de teren și inundaţiile, ca fenomene naturale, precum și daunele directe produse construcţiilor cu destinaţia de locuință, consecinţă indirectă a producerii celor 3 riscuri asigurate.

De ce am nevoie de o asigurare facultativa a locuintei?

Pentru ca poti alege, in functie de dorintele tale, nivelul de protectie pe care ti-l doresti pentru casa ta. Poti adauga, pe langa riscurile oferite de asigurarea obligatorie mentionate mai sus, si altele precum fenomene naturale, incendii, caderi de corpuri, acoperiri pentru daunele produse bunurilor si pentru cele provocate de apa, furt, vandalism, scurtcircuit, etc.

Pot sa imi asigur si alte lucruri dragi mie?

Poti asigura orice, de la bicicleta proaspat achiztionata pana la animalul tau de companie. Asigurarea aleasa corect iti va da un sentiment de siguranta si vei dormi mult mai linistit noaptea.

De unde stiu care este este asigurarea corecta pentru mine?

Nu stii, dar pentru asta existam noi. Ne spui ce vrei si alegem impreuna solutia croita special pentru nevoile tale.

Ai o dauna?

Ai o dauna si nu stii ce sa faci? Cu ajutorul nostru vei contacta asiguratorul si le vei spune exact ce s-a intamplat

ai intrebari?

Ai intrebari legate de cum functioneaza asigurarile, despagubirile, tipurile speciale sau ciudate de asigurari?

Linkuri utile

Daca ai nevoie sa verifici valabilitatea unei polite RCA sau nu stii ce sa faci daca ai o problema sau nemultumire