Publicat mai 27, 2020

Piata de asigurari auto

Date statistice asigurari auto

Asigurarile auto reprezinta cel mai important produs pe piata de asigurari, atat pentru asiguratorii din Romania, cat si pentru cei din Europa Centrala si de Est (ECE), atingand o cota de 57%, respectiv 53% din primele brute subscrise, chiar daca ritmul de crestere, atat din Romania, cat si din ECE, de peste 5% fata de 2018, a mai incetinit fata de anii precedenti.

 

Asigurari RCA

Cheltuielile cu despagubirile platite pe politele de asigurari casco si asigurari RCA reprezinta 62% din total pe segmentul de asigurari generale din regiune, iar Romania este cap de afis in ceea ce priveste deterioarea raportului daune platite/prime brute subscrise din ECE (crestere cu peste 5%), fiind tara cu cea mai ridicata rata a daunei pe segmentul de asigurari auto.

Evolutia negativa continua si in Q1/2020 cu marirea diferentei intre primele subscrise pentru asigurarile RCA si cheltuielile cu daunele, dar efectele crizei Covid 19 pot duce la o imbunatatire a indicatorilor de eficienta pentru segmentul de asigurari auto pana la sfarsitul anului. Motivul: traficul redus a ajutat la scaderea semnificativa a numarului de accidente, inclusiv a celor cu victime. Un efect indirect al crizei, care poate duce la diminuarea cheltuielilor cu daunele si insanatosirea pietei de asigurari, este lipsa activitatii in unitatile service. Acest lucru poate insemna inclusiv o scadere a orei de manopera, ce se poate reflecta pe termen mediu in stagnarea pretului platit de clienti pe politele de asigurari auto, fie ca vorbim de asigurari RCA sau asigurari casco. 

Evolutia asigurarilor auto

In piata din Romania, sfarsitul anului 2019 a adus o majorare a subscrierilor pe asigurari RCA cu 5% in timp ce daunele au crescut cu 14%, iar pe segmentul de asigurari Casco subscrierile au crescut cu aproape 12%, iar daunele cu 20%.

Totusi, media primelor pe asigurari RCA a ramas la acelasi nivel ca acum 5 ani, dar dauna medie a crescut cu 21%. La nivel de 2019 s-au platit despagubiri pe asigurari RCA de 1250 Euro pe minut, in timp ce pentru asigurarile Casco valoarea a fost de ‘’numai’’ 680 Euro pe minut. Una peste alta, profitabillitatea segmentului de asigurari auto pune o presiune uriasa asupra intregii industrii de asigurari daca tinem cont ca rata combinata a daunei Casco plus RCA a urcat la inceput de 2020 la peste 108%.

In conditiile in care parcul auto national continea la sfarsitul lui 2019 8,75 milioane de auto inmatriculate, din care peste 50% cu o vechime de peste 15 ani, iar 79% cu o vechime de peste 11 ani, auto ce pot prezenta riscuri de siguranta in trafic sau pur si simplu nu sunt asigurabile Casco, mai avem cu siguranta de asteptat pana ce segmentul auto va fi profitabil. Acest lucru nu face altceva decat sa puna presiune pe piata de asigurari de raspundere civila auto RCA.

In acest context, pentru a stabili un echilibru intre oferta si cerere pe piata de asigurari RCA si asigurari Casco, increderea clientului in produsele si etica asiguratorilor, este necesara regandirea produselor si adaptarea acestora la cerintele pietei. Viitorul suna interesant pentru piata de asigurari auto din Romania!

Alte articole

Impactul COVID-19 in industria asigurarilor

Impactul COVID-19 in industria asigurarilor

Un exemplu de masura exceptionala adoptata de cei mai multi asiguratori: constatarea daunelor auto poate fi efectuata in baza fotografiilor transmise de catre clienti, fara a fi necesara deplasarea la un centru de constatare

citește mai mult
Ce ne-am face fara asigurari?

Ce ne-am face fara asigurari?

Ne putem imagina lumea actuala fara asigurari? Oare chiar avem absoluta nevoie de ele intr-un context economic atat de dinamic? Pot fi ele inlocuite de alte concepte mai moderne? Iata cateva intrebari simple si generale, la care raspunsurile nu par usor de gasit. Pentru inceput, putem pleca de la cateva date statistice oficiale si ne aplecam atentia a doi...

citește mai mult
De ce avem nevoie de asigurari?

De ce avem nevoie de asigurari?

Sunt multe motive pentru a avea o polita de asigurare, dar principalul este ca ne dorim sa avem liniste si siguranta in cazul in care se iveste un eveniment neprevazut. In ziua de azi, riscurile sunt din ce in ce mai mari, cum de altfel sunt si costurile in cazul unui eveniment nedorit, indiferent ca vorbim de riscurile precum accidentele, calamitatile...

citește mai mult
Istoricul asigurarilor

Istoricul asigurarilor

Pentru ca unii dintre noi iubesc povestile, acesta este un scurt istoric al asigurarilor. Industria asigurarilor, asa cum o cunoastem azi, a inceput la Londra, dupa ce uriasul incendiu a distrus capitala Angliei in noaptea de 2 septembrie 1666. Majoritatea cladirilor erau construite din lemn cu acoperis din paie. Focul a durat 5 zile si pentru ca nu exista...

citește mai mult